Thursday, July 28, 2011

Απάντηση σε: "Για την πρωτοβουλία «Κατά του ευρώ και της ΕΕ»"

Το κείμενο αυτό είναι απάντηση στο: Για την πρωτοβουλία «Κατά του ευρώ και της ΕΕ»


Κείμενο διαμαρτυρίας και απόγνωσης, αριστερών αγωνιστών, δημοσιεύθηκε σε μπλογκ, για την κριτική που ασκήθηκε από στήλη του ριζοσπάστη απέναντι τους και απέναντι σε προηγούμενο μανιφέστο τους. Μανιφέστο που στόχο έχει την ευρωπαική ένωση και το ευρώ, που ξαφνικά για την ανανεωτική αριστερά έχει γίνει κόκκινο πανί, πηγαίνοντας ουσιαστικά ένα βήμα πιο πέρα απ τους αγανακτισμένους του συντάγματος, που ως κύριο εχθρο τους θεωρούσαν τους πολιτικούς.

Βέβαια το απεγνωσμένο κείμενό τους, δε βγάζει κάποιο ιδιαίτερο νόημα, γιατί παρόλο που διαμαρτύρονται πως τους κατηγορούν για την αργοπορία να συνειδητοποιήσουν την πραγματική φύση της ευρωπαικής ένωσης, δεν το διαψεύδουν κιόλας. Με αυτό τον τρόπο στο απλοικό μυαλό μου, δημιουργούνται δύο απορίες. Αλήθεια τόσα χρόνια δεν το χατε καταλάβει? Όταν είχατε ακούσει για το Μάαστριχτ, ζήτησε κανείς αντίτυπο για να το διαβάσει? Ακόμη, εφόσον ήσαστε μια φορά λάθος, ποιος μου εγγυάται ότι δε θα στε και πάλι?

Το άλλο κομμάτι του κειμένου, απασχολείται με τον κύριο άξονα του μανιφέστο, και με τι δρυμεία κριτική απ τη μεριά του ριζοσπάστη γύρω απ αυτό, και έχει να κάνει με τη στοχοποίηση της ευρωπαικής ένωσης και μόνο, για την κοινωνική απελευθέρωση, και την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Μη κάνοντας πουθενά λόγο για τα μεγάλα κεφάλαια, ελληνικά και ξένα που έχουν οδηγήσει στη δημιουργία και δράση της ευρωπαικής ένωσης. Και παρόλα αυτά διαμαρτύρονται, όταν τους λες πως κοιτάς το δέντρο και όχι το δάσος.

Τέλος ακόμα κάτι που μου κίνησε την περιέργεια είναι η φράση "Πώς θα γινόταν γινόταν διαφορετικά, από μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να συσπειρώσει άτομα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους?" η οποία βρίσκεται σε αυτό το κείμενο διαμαρτυρίας. Αν όλοι μας θέλουμε μια αταξική κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του, γιατί μιλάμε για διαφορετικούς πολιτικούς χώρους? Αν η ιδεολογία που έχουμε γύρω απ την πολιτική οικονομία είναι η ίδια, γιατί υπάρχει ανάγκη στρογγυλέματος, όπως διαβάζουμε και στο κείμενο, των θέσεων τους? Το ακόμα χειρότερο, είναι πως η μόνη κοινή βάση που έχουν αυτοί οι χώροι, είναι η ανάγκη πάλης ενάντια στην ευρωπαική ένωση, τότε μιλάμε για μια κίνηση καταδικασμένη, αν στόχος της είναι η αταξική κοινωνία, γιατί στην καλύτερη των περιπτώσεων, απλά θα αλλάξει το σχοινί με το οποίο πρόκειται να κρεμαστεί ο λαός.

Εις το επανιδείν σύντροφοι.

2 comments: